Jdi na obsah Jdi na menu

Vstřebatelnost vápníku u psa

21. 1. 2012

Mnoho z Vás má, i já jsem měla, své hlavní obavy v tom, zda budu schopna psu podat dostatek vitamínů a zejména VÁPNÍKU. Vzhledem k tomu, že jsem na stravu barf přešla, když jsme si pořídili malé štěně byly moje obavy o to větší,   protože malé štěně má denní potřebu vápníku 3 - 4 x větší než dospělý pes.

Jak je to tedy s vápníkem a jeho obsahem v nejrůznějších potravinách?

mleko2.jpg

 

 

Využitelnost vápníku - dosti všeobecně :

 
 

 - Využitelnost ≥ 50 %  květák, růžičk. kapusta, brokolice, kapusta, tuřín, řeřicha 

 
- Využitelnost ≈ 30%  mléko, jogurty, sýry, kalciem obohacené sójovéprodukty a   tofu 
 
 
 
- Využitelnost ≈ 20%  mandle, sezam, sladké brambory, fazole
 
- Využitelnost ≤ 5%   špenát, rebarbora
 
 
 
Obsah vápníku v mg/100 g
mléko 125 mg
jogurt 180 mg
tvaroh 250 mg
sýry 300-600 mg
nať petržele 195 mg
fazole 137 mg
kapusta 115 mg
špenát 85 mg
mák 1400 mg
pažitka 325 mg
lískové oříšky 290 mg
mandle 254 mg
sojové boby 250 mg
ovesné vločky 56 mg
černý chléb 36 mg
brambory 30 mg
Baldovská minerálka 45 mg
Salvator 23 mg
Karlovarský mlýnský pramen 13 mg

   

Pozn: dospělý pes má denní potřebu vápníku /na 1 kilogram hmotnosti/ cca 50 mg, štěně 100 - 150 mg (v období přezubování 200 mg), pamatujte však na to, že vstřebatelnost není u jednotilivých potravin 100%.

 

 Vstřebatelnost vápníku podporuje vitamín D :

Vitamín D patří do skupiny rozpustné v tucích a vzniká v kůži prostřednictvím slunečního záření (vitamín D3) a udržuje tak kožní buňky aktivní a teprve posléze je játry a ledvinami vytvořena aktivní forma vitamínu D (vitamín D2). Tento vitamín je velmi důležitý pro správný vývoj kostí a zubů, protože ovlivňuje metabolismus vápníku, fosforu a cukrů a také je důležitý pro játra, ledviny a střeva.

V zelenině se vitamín D vyskytuje, ale ne v tak hojné míře.

Vitamín D můžete nalézt ve vejcích, mléku, vnitřnostech, sardinkách, lososech, tuňáku nebo rybím tuku a v malém množství se také nachází v avokádu, banánech.

Vitamín D ze slunečního záření - by mělo být získáváno nejvíce vitamínu D (až 80 %). V zimním období je tato možnost poněkud snížena a je proto třeba dbát na přísun vitamínu D aspoň stravou (tedy zejména ryby).

Příklad obsahu vápníku ve 100g kostí:

hovězí (jehněčí) hrudní kost - 14 000 mg
kuřecí stehno a skelet - 7 000 mg
kuřecí křídla a krky - 1 500 mg
vaječná skořápka - 34 000 mg

 O využitelnosti vápníku ze skořápech vajíčka by se však dalo polemizovat. Proto je nekrmím a nezapočítávala bych je nikdy do krmé dávky (co potřeby vápníku týče!).

Při krmení kostí má vápník velmi vysokou využitelnost ! ! !

 

 

 

 


  

 

 

 

 

 

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář