Vhodné druhy zeleniny
Vhodné druhy zeleniny a její vitamíny
MRKEV
Mrkev je důležitá především pro betakaroteny, vitamín A, B, C, D a také vlákninu.
Významné složky, jež mrkev obsahuje:
- Provitamin A (beta - karoten)
- Vitamíny B
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin E
- Vitamin K
- Lecitin
- Vláknina
- Lehce stravitelná glukóza
- Sodík (Na)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Jód (J)
- Draslík (K)
- Fosfor (P)
- Železo (Fe)
- Měď (Cu)
- Zinek (Zn)
- Mangan (Mn)
- Selen (Se)
POZITIVNÍ ÚČINKY MRKVE:
- zvyšuje odolnost organismu
- chrání tělo před volnými radikály
- podporuje zdravý růst a vývoj
- posiluje srdce a cévy
- zlepšuje zrak
- posiluje sliznice v těle
- urychluje hojení ran
- zlepšení kožních problémů
- pomáhá při zácpě, ale i průjmu
.
RAJČE
Rajčata povzbuzují činnost žlázek v žaludeční sliznici. Mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, podporují látkovou výměnu, krvetvorbu, pomáhají při stavbě nových vaziv, posilují buněčnou strukturu a sliznice v celém těle. Zlepšují imunitu, oběhové potíže, chrání srdce, podporují spánek, odstraňují poruchy trávení, zácpu, mají antibakteriální účinky.
Významné složky, jež rajče obsahuje:
- Provitamin A
- Vitamíny B
- Vitamin C – chrání srdce, posiluje imunitu
- Vitamin E
- Vitamin K
- Draslík (K) – vylučování vody a moči z těla
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn) – důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně
- Železo (Fe)
- Měď (Cu)
- Nikl (Ni)
- Kobalt (Co)
- Fosfor (P)
- Vlákninu – aktivuje trávení a vylučování
- Lykopen
- Tyramin - působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady
POZITIVNÍ ÚČINKY RAJČAT:
- podporují tvorbu hemoglobinu
- působí preventivně proti infekcím
- posilují srdce
- chrání sliznice v celém těle
- pomáhají při diabetu
- povzbuzují tvorbu hormonů
- podporují spánek
- zlepšují náladu
- odstraňují zácpu (obsahují vlákninu)
- protirakovinné účinky (obsahují důležité antioxidanty)
OKURKA
Okurka je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to přímo lék na srdeční a ledvinové problémy. Pomáhá při léčbě ledvinových či žlučových kamenů. Působí hojivě na pokožku.
Okurka obsahuje:
- cukry
- bílkoviny
- vlákninu
- vitamíny B
- vitamin C
- vitamin E
- vitamin K
- Draslík (K)
- Hořčík (Mg)
- Fosfor (P)
- Měď (Cu)
- Mangan (Mn)
- Křemík (Si)
- Síru (S)
KVĚTÁK
Pozor - při trávení květáku dochází k nadýmání. To lze potlačit přidáním výrazného koření(česnek, kmín, mletý koriandr) nebo bylinkami podporujícími trávení (bobkový list, fenykl). Tato zelenina prospívá dobré funkci pokožky, sliznic. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů.
Květák obsahuje:
- vitamin B1
- vitamin B2
- vitamin B5
- vitamin B6
- vitamin B9 - kyselinu listovou
- vitamin B12
- vitamin C
- vitamin K
- draslík (K)
- vápník (Ca)
- hořčík (Mg)
- zinek (Zn)
- měď (Cu)
- železo (Fe)
- jód (J)
- mangan (Mn)
- síru (S)
- aminokyseliny
- bílkoviny
- sacharidy
- vlákninu
Příznivé účinky květáku:
- důležitý pro růst buněk a jejich obnovu
- podporuje krvetvorbu
- posiluje imunitní systém
- tlumí zánětlivé reakce
- podporuje dobrou funkci kloubů
- působí na snižování krevního tlaku
- pomáhá předcházet onemocnění tlustého střeva
- pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýřem
ZELÍ
čínské, červené, bílé
Konzumace zelí zajistí posílení organismu, zvýšení zdravotní kondice a odolnost
organismu vůči nemocem.
Zelí obsahuje:
- vitamin A
- vitamíny skupiny B v ideálním poměru
- vitamin C – posílení imunity
- železo (Fe)
- zinek (Zn)
- selen (Se) - pomáhá snižovat vysoký krevní tlak
- draslík (K)
- sodík (Na)
- mangan (Mn)
- vlákninu
- bílkoviny
- glukózu
- aminokyseliny
Příznivé účinky zelí:
- posiluje imunitu
- snižuje vysoký krevní tlak
- čistí tělo od nežádoucích usazenin
- odstraňuje přebytečné krevní tuky, čímž snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- zklidňuje nervový systém, pomáhá při léčbě nespavosti, nervozity a napětí
- má blahodárný vliv na potenci
- obnovuje správnou funkci štítné žlázy
- pomáhá v boji s nadváhou